Στα πλαίσια της εφαρμογής του ν.4342/2015, με τον οποίον εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, μπαίνουν κανόνες και διαδικασίες ώστε η χώρα μας να συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020. Ορίζεται επομένως η διαδικασία διεξαγωγής του πρώτου ενεργειακού ελέγχου των υπόχρεων επιχειρήσεων ο οποίος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2018 με την καταχώριση της σχετικής έκθεσης αποτελεσμάτων.

Υπόχρεες επιχειρήσεις του νόμου για να υποβληθούν σε ενεργειακό έλεγχο, είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που:
α) απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ή
β) απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους, αλλά ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ενεργειακός έλεγχος θα γίνει σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία από πιστοποιημένο Ενεργειακό Ελεγκτή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οικ.178679/04.07.2017 Υπουργική Απόφαση «Συστήματα αναγνώρισης προσόντων και πιστοποίησης Ενεργειακών ελεγκτών. Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών και Αρχείο Ενεργειακών ελέγχων» (ΦΕΚ Β’ 2337) και την Εγκύκλιο του ΥΠΕΝ «Διευκρινίσεις για τους ενεργειακούς ελέγχους του ν.4342/2015» (ΔΕΠΕΑ/Γ/οικ.181906/05.10.2017).
Οι επιχειρήσεις που δεν είναι ΜΜΕ υποχρεούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενους ενεργειακούς ελέγχους, τουλάχιστον κάθε 4 χρόνια με ανεξάρτητο και οικονομικώς αποδοτικό τρόπο. Ο ενεργειακός έλεγχος περιλαμβάνει:
1. Διενέργεια ενεργειακού ελέγχου από ελεγκτή του Μητρώου Ενεργειακών Ελεγκτών
2. Σύνταξη Έκθεσης Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου από τον Ελεγκτή

Σε όλους τους τελικούς καταναλωτές παρέχεται η δυνατότητα ενεργειακών ελέγχων υψηλής ποιότητας - οι οποίοι είναι οικονομικώς αποδοτικοί - και διακρίνονται σε τρεις (3) κατηγορίες ως εξής:
Κατηγορία Α΄: κτίρια κατοικιών, κτίρια γραφείων έως και 2.000 τ.μ., εμπορικά καταστήματα έως και 2.000 τ.μ. και επαγγελματικά εργαστήρια με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 22 kW ή θερμική τα 50 kW.
Κατηγορία Β΄: κτίρια γραφείων άνω των 2.000 τ.μ., εμπορικά κτίρια άνω των 2.000 τ.μ., υπόλοιπα κτίρια που στεγάζουν χρήσεις του τριτογενούς τομέα (όπως σχολικά κτίρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κ.α.) και βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 1.000 kW.
Κατηγορία Γ΄: βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1.000 kW.


Ο ενεργειακός έλεγχος θα είναι σύμφωνος με τη μεθοδολογία που περιγράφεται στον «Οδηγό Ενεργειακών Ελέγχων σε κτίρια, βιομηχανία και μεταφορές» που έχει εκδώσει το ΥΠΕΝ. Συνοπτικά, η διαδικασία περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

Σχεδιασμός Ενεργειακού Ελέγχου
Προκαταρκτική Επικοινωνία: Καθορίζονται οι στόχοι και οι προσδοκίες, καθώς και τα κριτήρια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την μέτρηση της Ενεργειακής Απόδοσης
Εναρκτήρια Συνάντηση: καθορίζονται τα απαιτούμενα δεδομένα, οι απαιτήσεις για μετρήσεις και τυχόν διαδικασίες για την εγκατάσταση μετρητικού εξοπλισμού
Συλλογή Δεδομένων
Επιτόπιες εργασίες: Αξιολόγηση της ροής των εργασιών και συμπεριφοράς χρηστών
Ανάλυση δεδομένων: Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης, ισοζύγια ενέργειας και επιμερισμός
Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου
Συνάντηση Παρουσίασης Αποτελεσμάτων

Εν.Έλεγχοι1

 

Κατά την Συλλογή Δεδομένων γίνεται:
Επιμερισμός της κατανάλωσης ενέργειας σε διάφορες χρήσεις (energy use breakdown)
Ισοζύγια ενέργειας και διαγράμματα Sankey
Πίνακες καταναλώσεων ενέργειας
Καταγραφές εξοπλισμού, συστημάτων, διεργασιών συμπεριλαμβανομένου βαθμών απόδοσης και ωρών λειτουργίας
Εντοπισμός Σημαντικών Ενεργειακών Καταναλώσεων (Significant Energy Uses)
Ανάλυση παλινδρόμησης (Regression Analysis)

Εν.Ελεγχοι2

Η έκθεση των αποτελεσμάτων του Ενεργειακού Ελέγχου περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Στοιχεία των μελών της ομάδας Ενεργειακού Ελέγχου
Στοιχεία της Επιχείρησης
Σύνοψη
Γενικά στοιχεία (κτιρίων ή/και διεργασιών) & εξοπλισμός
Χρήση ενέργειας (Ισοζύγια – Επιμερισμός) – Αναγνώριση σημαντικότερων χρήσεων ή εξοπλισμών ως προς την κατανάλωση ενέργειας & τυχόν δειγματοληπτικές μετρήσεις πεδίου που διεξήχθησαν
Ερμηνεία της συνολικής ενεργειακής απόδοσης και παρακολούθησης των δεικτών
Ανάλυση Κόστους Κύκλου Ζωής ? Μέτρα Εξοικονόμησης
Παραρτήματα
Υπολογισμοί Ενεργειακών Γραμμών Βάσης
Έκθεση ενεργειακής απόδοσης των επιμέρους εξοπλισμών & τυχόν δειγματοληπτικές μετρήσεις πεδίου που διεξήχθησαν

Εν.Ελεγχοι3

Η εταιρεία μας, C2h Environmental Engineering, παρέχει υπηρεσίες Ενεργειακού Ελέγχου, προσφέροντας υποστήριξη σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων της διαδικασίας, από τον αρχικό σχεδιασμό και θέσπιση των ενεργειακών στόχων, έως την αξιολόγηση, ιεράρχηση και υλοποίηση δράσεων για καλύτερη διαχείριση της ενέργειας, οδηγώντας στην ανάρτηση της έκθεσης των αποτελεσμάτων και συμμόρφωσης με την νομοθεσία.
Η εταιρεία μας στελεχώνεται από έμπειρους και εξειδικευμένους μηχανικούς, πιστοποιημένους ενεργειακούς ελεγκτές στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών του Υπ.Εν. με πολυετή εμπειρία στον τομέα του ενεργειακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού κτιρίων, και στις εφαρμογές λύσεων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Στόχος μας είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, η κατανόηση των αναγκών κάθε πελάτη και η άρτια τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή των πιο κατάλληλων και οικονομικά αποδοτικών ενεργειακών λύσεων.