Μελέτες Εξοικονόμησης Ενέργειας
Η εταιρεία μας αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών εξοικονόμησης ενέργειας τόσο για νέα όσο και για υφιστάμενα κτίρια, προτείνοντας στον πελάτη λύσεις για το σχεδιασμό ή την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους και των Η/Μ συστημάτων, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου και κατά συνέπεια του λειτουργικού κόστους.
Εξετάζουμε εναλλακτικά σενάρια, ως προς την τεχνική και την οικονομική τους βιωσιμότητα, προτείνοντας το βέλτιστο συνδυασμό λύσεων, με γνώμονα τόσο την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και παράλληλα την επίτευξη άνετων και ποιοτικών εσωτερικών συνθηκών.
Ακολουθούμε ως βάση τη μεθοδολογία και τις αρχές του ελληνικού Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) καθώς και διεθνώς αναγνωρισμένες μεθοδολογίες και πρότυπα για τον ενεργειακό / περιβαλλοντικό σχεδιασμό (π.χ. CIBSE Guide A for Environmental Design, BRE Best Practice Guides κλπ.).
Μελέτες Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ)
Από τις 30/06/2010 είναι υποχρεωτική η υποβολή Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ, εντός του φακέλου που κατατίθεται στην αρμόδια Πολεοδομία, για αδειοδότηση νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου, ή για παράταση ισχύος υφιστάμενης άδειας εάν δεν έχει γίνει καμία οικοδομική εργασία.
Κάθε νέο κτίριο καθώς και κάθε υφιστάμενο κτίριο που ανακαινίζεται ριζικά, πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που προβλέπει ο ΚΕΝΑΚ. Αυτό επιτυγχάνεται:
α) όταν το κτίριο κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Β (δηλαδή η ενεργειακή του κατανάλωση είναι μικρότερη ή ίση αυτής του κτιρίου 'αναφοράς') ή
β) όταν το κτίριο έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με το κτίριο 'αναφοράς' (κτιριακά και ηλεκτρομηχανολογικά)
Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)
Ο ΚΕΝΑΚ τέθηκε σε εφαρμογή από τις 30/06/2010 (ΦΕΚ 407Β/2010) με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από την κατασκευή νέων κτιρίων και την ενεργειακή αναβάθμιση ριζικά ανακαινιζόμενων κτιρίων. Αποτελεί μεθοδολογία υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, υπολογίζοντας τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες (σε θέρμανση, ζεστο νερό, ψύξη, αερισμό, φωτισμό – ανάλογα με το είδος του κτιρίου), και σύγκρισή τους με τις ανάγκες ενός κτιρίου 'αναφοράς' που χρησιμοποιεί ενεργειακά αποδοτικό κέλυφος και Η/Μ συστήματα. Με βάση αυτή τη σύγκριση, γίνεται κατάταξη του υπό εξέταση κτιρίου σε ενεργειακή κατηγορία (Α+ έως Η).
Ο σωστός σχεδιασμός του κελύφους και των συστημάτων, αλλά και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ηλιακοί θερμοσίφωνες), οδηγούν στη μείωση της συνολικής απαιτούμενης πρωτογενούς ενέργειας, και στην κατάταξη σε ανώτερη ενεργειακή κατηγορία.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.